Thursday, 14 June 2012

tak sesempurna yang kau mahu :')

Buat sementara aku diam , entah lah aku pun tak tahu nak mula atau tak . Aku sayang kau ,tapi .. peluang yang kau bagi aku rasa tak cukup sebab aku bukan sesempurna tu nak buat pelunag tu perfect . Dulu kita bukan mcm ni . Kita rapat , mana-2 sama-2.. macam belangkas . Tapi sekarang ? setiap perkataan yang keluar dari mulut aku ,dari mulut kau semuanya jadi bahan gaduh . Aku dah bosan jadi org bisu dpn kau . Org yang tak ada suara nak dibalas bila seseorang ckp dgn dia . Sampai bila nak macam ni ? aku pndg kau, kau pandang aku senyum tak , bercakap lagi lah tak . Mcm org bodoh je bila dpn kau . Aku ni mcm tak kenal kau . Bila kau join time kita org borak ramai-2 aku nak sgt join sekali gelak .. tapi aku tak boleh aku rasa mcm aku tak layak ckp dgn kau . Aku tak pernah jadi yang terbaik waktu aku jadi kawan kau . Kau tahu tak , aku tak tahu pun aku kena balik harini sebab ada appointment sgn doktor . Aku tahu-2 je cikgu ckp kat aku ayah aku telefon emergency nak ambik aku ptg tadi . Aku dah janji ,balik sekolah aku nak cerita kat kau yg aku kena balik . Aku nak mintak maaf kalau aku buat salah kat kau . Tapi lepas rehat , aku pergi toilet aku tgk kawan-2 yang lain ada kat situ , diorang tanya aku 'weh kau balik ke doe ? asal tak ckp ? aku tak bagitahu kat dia dah . dia mcm terkejut je sebab kau tak bagitahu dia kau nak balik ?' aku terkejut gila yang budak-2 ni dah pergi cerita kat kau yang aku balik . Dah lah kita tgh tak berapa nak baik sekarang ni . Aku dah start fikir mcm-2. Mesti kau ingat aku memang niat tanak ckp kat kau kan ? ya Allah , aku beria nak bali sekolah awal sebab nak cerita kat kau pasal aku balik ni . Aku nak sgt jumpa kau sebelum aku balik . Waktu kelas amali , aku dah duduk tak senang . Mcm mana kalau kau fikir benda yang aku ckp sekarang ni . Aku ckp kat cikgu aku nak balik awal lepas siap amali . Aku nak kemas beg nak jumpa kau then mintak maaf sebab lambat ckp kat kau . Aku pun baru tahu mengejut . Aku bukan tanak cari kau kat sekolah tadi tapi masa tak sempat . Loceng dah bunyi .. Waktu sekolah dah tamat tapi amali aku tak siap lagi . Aku buat jugak sampai siap . Pukul 4.45 ptg aku siap buat amali , Aku berlari kemas beg sebab aku takut mak aku dah dtg jemput aku . Aku tak kemas beg lagi .. nanti tak sempat jumpa kau . Aku nak salam kau ,cium kau . Aku rindu nak ckp dgn kau . Balik je dari sekolah aku berlari cari kau kat surau tapi kau tak ada .. Aku cari kat toilet pun kau tak ada .. Hampa gila rasa . masa tu aku tak terfikir langsung nak cari kau kat dewan makan sebab mcm2 benda aku fikir . Jadi aku decide tunggu kau kat dorm . Lama sgt aku tunggu . Hari dah pukul 5 lebih. Aku rasa aku tak jumpa kau dah , mak aku dah sampai ... Aku bangun je nak pakai tudung , kau masuk .. Aku happy sgt , aku nak panggil kau tiba-2 budak2 ni mengajing aku ckp nak balik . aku senyum jee . aku pandang kau .. kau tak senyum langsung dkt aku . Tiba-2 kau tnya aku 'asal nak balik ? ada appoiment ke ? ' kau tahu aku hapy sgt kau nak jugak ckp rupanya .. aku seyum then angguk . lepas tu kau pergi dkt loker kau , aku baru nak follow belakang kau nak ckp dgn kau. Bila kau duduk je dpn loker kau , kau ckp 'lainkali nak balik ckp lah awal-2' aku yang baru nak dtg dkt kau berhenti kejap . Nada suara kau ? kau marah aku sebab tak ckp kat kau kan ? kalau aku tak kuat , lama dah rasanya aku nangis kat situ . Aku tunggu kau dlm bilik tu nak dekat sejam dgn harapan dpt ckp baik-2 dgn kau , ni yang kau bagi kat aku ? aku diamm . kau ambik baju kotor kau leatak dlm baldi , kau terus keluar . kau tak toleh belakang pun tgk aku ? tuhan je tahu terasanya aku kau buat mcm tu . Aku kuat kan hati . Waktu kau nak ambik pencuci baju kat rak kasut aku tunggu kau ,aku nak salam kau , kau terus pergi mcm tu je tak pun pndg aku ckp dgn aku . aku terus angkat beg , aku letak selipar dkt rak , air mata aku menitis . Ni ke pengakhiran yang kau bagi ? ni ke yang aku hajat sebelum aku balik sekolah tadi ? ni ke yang tuhan duga aku ? besar sgt ke silap aku ni sampai kau tak mampu nak toleh belakang pndg aku lagi ? aku diamm . waktu aku jalan tu , akma nampak aku mata aku bergenang . Dia ckp 'watif , aku mintak maaf . Sebab aku mengajing kau tadi dia ckp mcm tu kat kau ' 'takpe akma , kau tak salah pun . Salah aku sebab tak ckp dkt dia aku nak balik . jgn risau aku okey je '  Aku pesan dkt ana , suruh dia ckp kat kau , aku beribu-2 kali mintak maaf . Aku bukan sengaja tak bagitahu kau. Aku mintak maaf selama aku kawan dgn kau aku tak pernah jadi yang terbaik untuk kau .. sebab benda mcm ni punya kecik , kau dah tak pandang aku .. ckap dgn aku . Mungkin ni dugaan aku dalam berkawan tapi aku akan ingat . Nak berkawan memang senang tapi nak menjaga hati dan perasaan kawan ,susah sgt . Maafkan aku sebab tak pernah faham kau .